Blog: Voorkom dat een digitale bankrover er met uw geld vandoor gaat!

01554496-photo-illustration-spam-phishingLet op voor Phising e-mails

Vrijwel iedereen ontvangt weleens e-mails die op berichten van bekende bedrijven lijken, maar die van criminelen afkomstig zijn. Deze e-mails zijn bedoeld om persoonlijke gegevens te stelen. Dit noemen we “Phising”. Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail achter uw bankgegevens te komen. Fraudeurs lokken u naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt u verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

“Mij overkomt zoiets toch niet, ik let wel op!”

Wellicht een bekende uitspraak maar wist u dat criminelen ook doormiddel van een virus u kunnen bestelen zonder dat u het door heeft? Zij plaatsen dan een ‘glazen plaat’ voor uw normale bankvenster. U denkt dat u een bedrag naar een bekende overmaakt, maar het bedrag en het rekeningnummer is zonder dat u het door heeft aangepast waarna u dus ongemerkt zelf geld naar criminelen overmaakt.

                        Tips om phising te voorkomen:

  • Banken vragen NOOIT via de mail om bankrekeningnummers, inloggegevens of pincodes. Weet u het niet zeker? Check de website van uw bank of bel met uw bank
  • Banken bellen eveneens NOOIT om gegevens op te vragen. Verbreek de verbinding.
  • Klik NOOIT op een link in een mail die u niet vertrouwt.
  • Controleer de afzender bovenaan het bericht. In bijna alle gevallen blijkt het adres waar de mail naar terug moet worden gestuurd, niet te kloppen met het adres dat in de mail staat vermeld.
  • Check regelmatig uw bankrekening om te controleren of er transacties plaatsvinden waarvoor u geen toestemming heeft gegeven
  • Zorg dat uw computer virusvrij is en dat u over een goed antivirus pakket beschikt.

 

 

Enkele voorbeeld e-mails:

 

Rabo_25nov_nieuwe_reader

 SNS